Új kommentek

Agora Anomália

A gyártósor szilánkjai, pszeudo-apokrif ritkaságok, polcalatti gyöngyszemek és disznók elé vetett kincsek. No, meg az anomáliák.

Agora Anomalia Bestiárium: a közmunkás (Homo servus publicus)

2013.12.20. 22:46 | Vitez Belizar | Szólj hozzá!

Címkék: oktatás politika program nevelés közmunka közmunka program közmunkás

A közmunkás egy csekély értelmű, nagy kolóniákban élő és jobbára ártalmatlan emberfajta a humán civilizációk határmezsgyéjén. Az ökológiai szerepét illetően megoszlanak a vélemények, vannak akik parazitaként, mások opportunista szimbiótaként határozzák meg, szemben állva az előbbi nézetet valló tudósokkal, a kártevő jellemzés helyett kifejezetten hasznos élőlénynek írva le őket. Más tudósok a fenti meghatározások egyikével sem értenek egyet, de egyetlen konkrét elképzelésük az, hogy az ellenlábas tudósok mind paraziták, és amúgy is csak közmunkára alkalmasak. Sőt, a társadalom csúcsragadozói, a vezető politikusok kifejezetten imádják ezen emberfajtát, főleg a statisztikai űrlapokon megnyilvánuló formáit.

A közmunkások igen elterjedtek, így nem számítanak veszélyeztetett fajnak. A mi éghajlatunkon a megfigyelések szerint az abundanciájuk négyévente éri el csúcsértékét, amelynek ökológiai hátterét nem ismerjük. Az biztos, hogy időszakonként az ivaros szaporodásukat úgynevezett statisztikai szaporodási ciklus váltja fel, robbanásszerű létszámnövekedést produkálva. Mivel igen silány takarmányon is elélnek, sőt, képesek jóval a létminimum szintje alatt élve maradni, tömegességük nem válik terhére az adott ökoszisztémának. Egyes hipotézisek szerint avarral, fűrészporral és mindenfajta hulladékkal táplálkoznak, másként nem is képzelhető el az életben maradásuk, ami mindenképpen hatásos érv ezen elmélet alátámasztására. Az emésztésüket ezen hipotézis szerint olyan mikroorganizmusok segítik, amelyek alkoholos táptalajon tenyésznek, ez megmagyarázza a közmunkások kiemelt affinitását a szesz különböző formái iránt.

A közmunkás könnyen felismerhető egyszerű kétkezi szerszámairól (többnyire gereblye, lapát és söprű), valamint arról a tulajdonságáról, hogy mint csiga a házát, úgy hordozza mindennapi eszközeit és ruházatát takaros kis hátitáskájában. A közmunkás kisebb termetű, mélyről néző, rendkívül alázatos azokkal szemben, akik sikeres és politikailag képzett emberfajtának számítanak, egymás közötti szociális viszonyaik azonban lazák és nem ritkák az agresszív interakciók a korlátozott erőforrások birtoklásáért, különösen akkor, ha társalgás menetét némi alkohollal tesszük folyékonyabbá.

A közmunkás csekély értelme és politikai képzetlensége révén nem képes a tisztességesen dolgozó ember szintjét és igényeit elérni. Mindazon magasabb rendű létformákkal szemben, amelyek tagjai magát a munkát élvezik és becsülik meg annak rendje és módja szerint, érthetetlen passzivitással fogadják a rájuk rótt feladatokat, nem tudván, hogy a munka szabaddá tesz. Pedig alacsony igényeiknek megfelelő jutalmat is kapnak érte (túl fizetni azonban nem szabad, hiszen a pénz értéket nem ismerik). Effajta hálátlanságuk ellenére mégiscsak segítségére vannak a fejlettebb létformáknak, hiszen csökkentik az érdemes néprétegek lelkiismeret furdalását, így eme ősi létforma fenntartásának támogatása indokolt.

Azonban azért, hogy értelmi és érzelmi szintjüknek megfelelően boldogabbak legyenek, a gondoskodó állam oktatja őket, szigorú és barátságos eszközökkel egyaránt. Annyit minden kutatás alátámaszt, hogy beszélni tudnak, és egyszerű szavakat használva még meg is értik a beszédet. Fontos, hogy ne terheljük túl őket, és teremtsünk sikerélményeket számukra! Hiszen mi más tehetné boldogabbá a közmunkás embert, mint a jól végzett munka, a sikerrel megfejtett talány, bármennyire is egyszerűnek tűnik számunkra is az! Hiszen csak balga gyermekek ők, nem is kell ennél többet elvárnunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://agoraanomalia.blog.hu/api/trackback/id/tr265702791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.